Aj Vy môžete podporiť zdravie Vašich detí
SPOTREBA MLIEČNYCH VÝROBKOV DLHODOBO KLESÁ
Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov podľa štatistických údajov na Slovensku dlhodobo klesá. Tento trend je nebezpečný hlavne v súvislosti so zdravým vývojom našich detí. Veď práve mlieko a mliečne výrobky sú dôležitým zdrojom vápnika, bielkovín a ďalších nenahraditeľných minerálov a vitamínov.
ZDRAVÁ VÝŽIVA JE ZÁKLADNÝM PREDPOKLADOM
ZDRAVÉHO RASTU A VÝVOJA NAŠICH DETÍ
Zdravý životný štýl v sebe spája zdravé stravovanie, šport a dostatok pohybu, dostatok spánku, duševnú hygienu, relaxáciu a aktívne využívanie voľného času.
Pestovanie zdravia človeka je dôležité od útleho detstva. Výchovou detí na školách k zdravému životnému štýlu ich učíme návykom, ktoré v nich zostanú zakorenené a budú z nich čerpať po celý svoj život. Dnešná spoločnosť čelí znečistenému životnému prostrediu, civilizačným chorobám, rýchlemu životnému tempu spojenému so stresom, sociálnou neistotou, agresii, závislostiam na alkohole, drogách, nikotíne. V tejto dobe má vedenie k zdravému životnému štýlu detí nesmierny význam čo sa týka ich zdravia, ale aj prevencie do budúcnosti.
ZDRAVÁ VÝŽIVA
Správna výživa pripravuje pôdu pre telesné a duševné zdravie človeka. Optimálna strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná, vysoko hodnotná a bohatá na živiny, čerstvá, čistá t.j. bez nežiaducich prímesí (pesticídy, insekticídy, vosk, chemické hnojivá, antibiotiká, hormóny), a prirodzená t.j. bez chemickej konzervácie, sterilizácie ,apod.
Strava musí dodávať dostatok energie a obsahovať životne dôležité vitamíny, minerálne látky, mastné kyseliny, aminokyseliny, sacharidy a stopové prvky. Rovnako dôležité je dodržiavať pitný režim.
MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY
Mlieko a mliečne výroky obsahujú v dostatočnom množstve a vyváženom pomere najdôležitejšie výživné látky. Naše telo z nich čerpá bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, enzýmy, mliečny cukor a tuk. Sú príkladom zdravej stravy, obsahujú všetky vitamíny potrebné pre človeka a sú jedinečným zdrojom 14-tich najdôležitejších minerálov potrebných pre zdravý vývoj a výživu detí.. Vďaka svojmu zloženiu sa mlieko právom označuje za ochrancu rovnováhy minerálov v ľudskom tele.
JOGURTY
Jogurty sú kyslomliečne výrobky obsahujúce živé jogurtové kultúry, ktoré zlepšujú trávenie a udržujú prirodzené mikrobiologické prostredie v tráviacom trakte.Pozitívne ovplyvňujú zloženie mikroflóry zažívacieho traktu. Rovnako ako mlieko aj jogurty sú zdrojom veľkého množstva minerálnych látok a vitamínov.
MINERÁLNE LÁTKY
Minerálne látky a stopové prvky sú pre náš život mimoriadne dôležité, ale ľudský organizmus ich nie je schopný syntetizovať. Ich nedostatok vedie k rôznym ochoreniam a funkčným poruchám. Minerálne látky (vápnik, horčík, draslík) sú potrebné vo veľkých množstvách.
- Vápnik zabezpečuje zdravie kostí a zubov, podporuje účinné vstrebávanie železa, je nevyhnutný pre funkciu nervového systému ako aj pre vysielanie nervových impulzov.
- Horčík je dôležitý pre účinnú funkciu nervov a svalov, zohráva významnú úlohu pri premene krvného cukru na energiu. Vápnik a horčík spoločne podporujú normálnu funkciu srdca a krvného obehu.
- Železo je potrebné pri tvorbe červených krviniek (hemoglobínu) a produkcii určitých enzýmov.
- Draslík reguluje rovnováhu hladiny solí, normalizuje rytmus srdca a pomáha organizmu odstraňovať nadbytočné látky.
- Zinok je potrebný pre činnosť imunitného systému. Kontroluje proces metabolizmu v organizme a činnosť enzýmových systémov, udržuje celistvosť buniek a je životne dôležitý pre proteínovú syntézu.
VITAMÍNY
Jogurt je dôležitým zdrojom vitamínov:
- A – rast, ochrana kože a zraku
- D – absorpcia vápnika, fosforu v čreve, rast detí
- B2 – bunkové funkcie, metabolizmus
- B6 – tvorba červených krviniek