By

Kamarátka kniha

Celý svet je nádherná kniha,

ale nemá cenu pre toho, kto nevie čítať.

Opäť tu bol Marec – mesiac Knihy a naši rodičia sa zapojili do akcie Hlasné čítanie – „Farebný kvietok.“

Každý deň prečítali svojmu dieťaťu rozprávku, alebo príbeh a potom ju zapísali do lupienka kvetu, ktorý krášlil detské skrinky v šatni. Na konci mesiaca deti s radosťou porozprávali o prečítaných rozprávkach a kvietky si vyfarbili.

10

A tak vznikla detská kniha Rozprávky z kvetiniek.

Dňa 10. marca, keďže sme už šiestaci predškoláci, najstarší Bancíčkovia, vybrali sme sa za knižkami aj do najbližšej knižnice na Bachovej ulici. Deti sa tešili na návštevu a prejavili aj detskú zvedavosť. Teta v knižnici im vysvetlila rozdiel medzi knižnicou a kníhkupectvom, ako sú knihy rozdelené a uložené. Porozprávala, že každý, kto má čitateľský preukaz, stane sa čitateľom knižnice a môže si vypožičiavať knihy. Nezabudla pripomenúť ako treba šetrne zaobchádzať s knihami a listovať v nich. Pre deti to bol nádherný zážitok vidieť a môcť si poprezerať to množstvo krásnych kníh.
Na záver sa deti poďakovali piesňou a prekvapením bola aj sladká odmena za zodpovedané otázky a slušné správanie.
Verím, že aj táto návšteva knižnice prispeje v budúcnosti k tomu, aby deti čítali a zaujímali sa o knihy.

32 1

 

4 5 6

Spoločné chvíle nad knihou

prežívali deti pri prezeraní svojich obľúbených kníh, ktoré si priniesli z domu. Pre mňa ako učiteľku to bola krásna chvíľa a neskrývala som dojatie a radosť pri počúvaní detí, ktoré dokázali súvisle reprodukovať obsah celej knihy. Bohaté poznatky a informácie nám prezrádzali aj z encyklopédií. Tieto chvíle ma presvedčili, že aj dnešnej uponáhľanej dobe sú rodiny, kde sa na knihy nezabúda.

8 7

Nezabúdajme!
Kniha bude sprevádzať dieťa po celý život.

Ponúka množstvo obrázkov zaujímavo ilustrovaných a k tomu texty – rozprávky, riekanky, veršíky. Deti poznajú veľa básničiek o zvieratách, doprave a ročnom období.
Aby sa prejavili sólovým prednesom krátkej básne a nadobudli sebaúctu a sebadôveru, pripravili sme podujatie: „Mám básničku na jazýčku.“ Všetci Bancíčkovia sa stretli v šiestej triede, kde vládla príjemná atmosféra plná očakávania, kto bude recitovať. Z každej triedy odvážne vystúpili 3 deti a presvedčili nás svojim prirodzeným prednesom básne. Samozrejme, že nechýbala odmena zo
strany detí a každý recitátor si vyslúžil veľký potlesk. 20 detí za svoju odvahu sólovo vystúpiť, dostalo diplom a knihu.

9
Deti neskrývali radosť, ktorú bolo vidno na ich rozžiarených očkách. Z estetického zážitku sa potešili aj ostatné deti a pani učiteľky.

Marec – mesiac Knihy sa s nami rozlúčil divadelnou hrou: “Žabí princ“, ktorú nám prišlo zahrať divadlo na Hojdačke zo Žiliny. Dňa 27. marca sa, v našej MŠ široko – ďaleko ozýval smiech a krik, veľká radosť, keď všetci Bancíčkovia pomáhali hercom hrať divadlo. Nepáčilo sa im, keď z pekného princa sa stal Žabí princ. Ale ako to už v rozprávkach býva, všetko sa dobre skončí a princezná bozkom premenila Žabieho princa na svojho ženícha.
Marika Ceterová