By

Predškoláci: Dovidenia škôlka, škola volá!

 

Deti šiestej triedy si v utorok, 14. júna 2016, z rúk ich učiteľky Mariky slávnostne prevzali osvedčenie o absolvovaní predškolskej dochádzky. Z nesmelých prváčikov sa za štyri roky stali sebaistí a múdri predškoláci. Na rozlúčkový ceremoniál prijali pozvanie rodičia a príbuzní, riaditeľka škôlky Janka Bolebruchová, ale aj ich bývala učiteľka Irenka Dolinská či upratovačka Evička, ktorá ako jediná z tímu strávila po ich boku celé štyri roky.

Na začiatku stretnutia si riaditeľka zaspomínala na neľahké začiatky našich detí a poďakovala najmä Irenke, ktorá pri nich vtedy bola. Ako skúsená učiteľka vedela, že síce z 50% sa podieľa na formovaní osobnosti dieťaťa práve genetika, ale tých zvyšných 50 % vieme ovplyvniť správnou výchovou iba my – rodičia a pedagóg. Veľké ďakujem patrí aj triednej učiteľke Ingridke, ktorá s deťmi prežila v triede posledné dva roky. Tá deti brala ako rovnocených partnerov a bola za každú “srandu”.  Riaditeľka nezabudla spomenúť ani ostané učiteľky, ktoré sa tu vystriedali, pretože podľa nej všetky – či mladučká  Majka alebo skúsená Evička –  zanechali na deťoch pozitívne stopy. Je rada, že ako bonus za toľko personálnych zmien, ktoré sa počas štyroch rokov v ich triede udiali, deťom na záver poslala učiteľku Mariku Ceterovú. Tá bola dovtedy  jej „parťáčkou. Ťažko ju od seba púšťala, pretože ako riaditeľka potrebovala vedľa seba spoľahlivú a obetavú kolegyňu. A tou Marika pre ňu jednoznačne bola.  Nezabudlo sa poďakovať aj upratovačke Evičke, ktorá okrem bezchybného plnenia svojich pracovných povinností, pomáhala deťom vždy aj pri obliekaní, či učiteľkám asistovala  na výletoch a záujmových krúžkoch.

Za dôveru aj sponzorstvo poďakovala riaditeľka všetkým rodičom. Ich vzájomnú spoluprácu označila za výnimočnú. Veď napríklad za pomoci rodiny Adriánka Urminského, dokázala škôlka počas letných prázdnin kompletne zrekonštruovať dve triedy. A vďaka finančnej, materiálnej či manuálnej pomoci všetkých rodičov budú môcť do týchto vynovených priestorov nastúpiť v septembri ďalšie deti. Túto spoluprácu ocenil v krátkom poďakovaní za všetkých rodičov aj ocko Samueleho Casamassimu. Kooperácia, ktorá tu od začiatku akosi prirodzene fungovala, ich naučila spoločne načúvať a riešiť potreby školy. A to sa v najbližších ôsmich rokoch podľa neho rodičom určite zíde. Čo najradostnejší a najslávnostnejší vstup do školy napokon zaželala všetkým deťom riaditeľka Janka a zároveň  poprosila rodičov, aby im podľa možností dopriali pekné prázdniny plné slniečka a oddychu. Lebo len dobre odpočinuté dieťa, bude skvelo pripravené na úspešný školský rok. Marika okrem iného vo svojom prejave povedala, že sa usilovala najmä o to, aby deti boli v škôlke šťastné a zdravé. Aby prejavovali prirodzenú zvedavosť, chuť objavovať nové veci a mali sa tak možnosť rozvíjať po všetkých stránkach. Dnes nikto nepochybuje o tom, že sa jej to dokonale podarilo. Napokon aj záverečné vystúpenie, ktorým chceli deti svojich príbuzných naposledy potešiť, bolo toho jasným dôkazom. Deti v ňom pôsobili takmer ako profesionáli. Tréma išla bokom, zostala len radosť z perfektného vystúpenia.

Na záver rozlúčkového ceremoniálu deti v “absolventských modrých čiapkach” zapózovali rodine pred veľkou tortou. Tento krát sa deti aj rodičia na hostine naozaj úprimne bavili, aj keď v kútiku duše bolo azda všetkým clivo. Bezstarostný škôlkarský čas sa totiž chýli ku koncu…

IMG-20160614-WA0002

 

IMG-20160614-WA0003 IMG-20160614-WA0004 IMG-20160614-WA0007 IMG-20160614-WA0008 IMG-20160614-WA0009 IMG-20160614-WA0010 IMG-20160614-WA0006 IMG-20160614-WA0007